Halloweenkläder
för barn

Snart dags för Halloween? Många barn gillar att klä ut sig året om men till Halloween är det ett absolut måste. Många vill gärna ha en lite spökigare utklädnad. För de riktigt små barnen kanske det räcker med ett vitt lakan som man gör hål på. De större barnen vill gärna ha riktigt läskiga halloweenkläder med smink, zombiedräkter och annat spökigt.

Fynda halloweenprylarna på nätet

Kolla in kampanjer och rea inför Halloween här.

Pynt och dekoration till Halloween-partyt?

Ska du anordna en fest med Halloween-tema är det kul om du pyntar med läskiga dekorationer. Lite spindelnät i hörnen, svarta och orange ballonger och små pumpaljus på bordet. Det finns mycket Halloweendekor att köpa. Vi rekommenderar följande butiker online för detta:

- Partykungen
- Partyhallen
- Buttericks

Historian bakom traditionen Halloween

Traditionen Halloween kommer ursprungligen från Irland och delvis Skottland. Det var en årshögtid då man trodde att de dödas själar kunde återvända till jorden. Den inföll när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret tog sin början, d.v.s. den 31 oktober.

Till Sverige kommer Halloween dock från USA där många brittiska emigranter under 1800- och 1900-talet fortsätter att fira högtiden. I mitten på 1900-talet tar den moderna varianten av firandet fart och blir en högtid för barn. Det att man går runt och kör "trick-or-treat" tas nu i bruk, något barn i Sverige började med först mot slutet av 1990-talet med Bus eller Godis?

Hard Rock Café och Buttericks dragplåster

1990 gjorde både Hard Rock Café och butiken Buttericks en stor satsning där man under hel veckas tid firade Halloween i Stockholm. Efterföljande år tog det fart i Götebörg och Malmö för att fem år senare vara en allmän företeelse i hela Sverige.

Jack-o-lantern pumpaJack-o-lantern och pumpan

Utsmyckningen av våra hem under Halloween är inte lika uttalad som under julen eller påsk. Ett stående inslag är dock att man köper en pumpa och gör en s.k. Jack-o-lantern. För att göra en pumpalykta:

Köp en stor pumpa

Skär av toppen som ett lock

Gröp ur innandömmet (prova rosta kärnorna - supergott!)

Skär ut ögon och tänder

Sätt ett ljus inuti och tänd

Sätt tillbaka locket - Klart!